Scheepvaart

Romantika losgeslagen, meerdere schepen geraakt (video)

Eemshaven- De stormachtige wind heeft woensdag voor grote problemen gezorgd in de Eemshaven. Een windkracht van orkaankracht heeft ervoor gezorgd dat de veerboot Romantika, welke afgemeerd ligt in de Beatrixhaven, uit de trossen is gebroken en losgeslagen van de kade.

Ten tijde van het losslagen, lag een bunkerbarge langszij de Romantika. Omdat de Romantika op drift raakte in de Beatrixhaven, werd de bunkerbage meegesleept met de enorme veerboot. Een ander schip, de Sartor, welke afgemeerd lag aan de zuidkade van de Beatrixhaven, werd geraakt door de Romantika. Dit terwijl de bunkerbarge tussen de Romantika en de Sartor in kwam te zitten. De Sartor sloeg daardoor ook deels uit de trossen, waardoor het schip voor de Sartor, de Windea Jules Verne, wederom werd geraakt.

Zo snel mogelijk zijn sleepboten ter plaatse gekomen om de Romantika te hulp te schieten. Daarop is de Romantika met sleepbootassistentie naar de Julianahaven gegaan, waar het schip is afgemeerd. Het schip is daar de gehele middag nog geassisteerd door sleepboten om het schip in positie te houden. Nadat de Romantika is afgemeerd is een sleepboot ter plaatse gekomen in de Beatrixhaven om even stand-by te blijven totdat de Sartor weer afgemeerd lag aan de kade.

De vier schepen welke betrokken waren bij het incident hebben aanzienlijke schade. Verschillende deuken, verfschade en gebroken trossen zijn op dit moment al zichtbaar. Ook de ro-ro klep van de Romantika was ook nog uit toen het schip lossloeg. Gelukkig hebben zich geen persoonlijke incidenten voor gedaan. 

UPDATE 19:15:
De sleepboot die nog enkele uren langszij lag bij de Romantika, mocht rond 17 uur terug naar de ligplaats. De Romantika blijft wel nog gemeerd in de Julianahaven en vanaf daar zal de schade worden opgenomen.

UPDATE 19:30: video geplaatst

Alle tekst- en beeldmateriaal is eigendom van Eemshavenonline.

Translate