Scheepvaart

Nieuwbouw Nordic Crystal op sleep de Eemshaven in

Eemshaven- Vrijdagavond, in de stromende regen, kwam het nieuwbouwschip Nordic Crystal de Eemshaven in. Het schip werd gesleept door de sleepboten Waterstad en Watergeus. De sleep kwam direct vanaf de werf van Ferus Smit in Leer. Direct bij binnenkomst werd het kompas van het schip gesteld, waarna het schip is afgemeerd in de Wilhelminahaven. Volgende week zullen proefvaarten volgen.

Bouwnummer 470 van de Ferus Smit werf in Leer werd op 22 april van dit jaar te water gelaten. De nieuwbouw 470, genaamd Nordic Crystal, is het eerste schip in een serie van twee schepen welke de werf bouwt voor de rederij Erik Thun AB uit Lidkoping in Zweden. Het tweede schip volgt direct na de Nordic Crystal als bouwnummer 471.

Beide schepen zijn vrachtschepen met twee laadruimen en tevens ijsklasse 1A. Het ontwerp van de schepen is aangepast op reizen in de Baltische regio, zo is de breedte van de schepen beperkt tot 13,35 meter. Beide schepen hebben een extreem hoog laadvermogen van 6380 ton. De voortstuwing van het schip wordt gedaan door een 1950 kW hoofdmotor die draait op MDO-brandstof en een CP-propeller. Het schip biedt accommodatie aan acht bemanningsleden.

Zowel de Nordic Crystal als haar zusterschip hebben een lengte van 99,99 meter.

Translate