HavenonlineScheepvaart

Eerste ponton met monopiles voor windparken Ørsted

Eemshaven- Begin februari werd bekend dat Jan de Nul twee Duitse windparken gaat bouwen voor Ørsted. De bouw zal gaan plaatsvinden vanaf het terrein van BOW Terminal, gelegen aan de Beatrixhaven. In de vroege maandagochtend arriveerde de sleepboot Eems Warrior met het ponton Wagenborg Barge 8, hierop lagen de eerste drie monopiles voor het project. De bouw van de windparken is met het arriveren van de eerste lading monopiles dan ook officieel van start gedaan.

De twee windparken welke Jan de Nul gaat bouwen zijn de Duitse windparken windparken Gode Wind 3 en Borkum Riffgrund 3. Het windpark Gode Wind 3 krijgt een capaciteit van 242 megawatt en Borkum Riffgrund 3 een capaciteit van 900 megawatt. De windparken zijn beide eigendom van het Deense bedrijf Ørsted Wind Power A/S. De verwachting is dat de windparken begin 2025 gereed zijn voor gebruik. Eenmaal operationeel zullen de windparken genoeg elektriciteit opwekken om 1,2 miljoen Duitse huishoudens van stroom te voorzien.

De monopiles die voor de bouw van het windpark gebruikt gaan worden zijn van een nieuw soort. Bij de bouw zal geen gebruik gemaakt worden van een tussenstuk (normaal de transition piece). Dit betekent dat de windturbine direct op de monopile komt te staan. Het voordeel hiervan is dat minder materiaal gebruikt kan worden en het zorgt tevens voor minder onderhoud.

Maar liefst 107 monopile funderingen, waarvan 106 voor de windturbines en één voor het offshore substation, zullen arriveren in de Eemshaven voor verdere installatie op zee. Elke monopile weegt ongeveer 1500 ton.

De eerste drie monopiles zijn bestemd voor het Gode Wind 3 windpark. De monopiles zijn gefabriceerd bij Steelwind in Nordenham. Steelwind zal voor het gehele project 66 monopile funderingen tot 100 meter lang en tot 1500 ton produceren. De overige 41 fundaties worden geproduceerd in de Lindø-fabriek van Bladt Industries A/S in Denemarken.

Bron: Persbericht Ørsted

Translate