Eerste officiële afvaart van nieuwe catamaran AG Ems uit Eemshaven

Eemshaven- Vrijdag 10 december maakt de nieuwe catamaran van AG EMS – de MS Nordlicht II – haar eerste officiële afvaart vanaf de Eemshaven naar Borkum. Deze nieuwste aanwinst in de Borkum-vloot van rederij AG EMS is onlangs gedoopt in haar thuishaven Emden (D) en komt vrijdag omstreeks 15:30 uur voor de eerste keer de Eemshaven binnenvaren.

De bouwplannen voor deze nieuwbouw dateren al uit 2019 waarna toen ook direct met de bouw is begonnen. Het aluminium schip, gebouwd op de Pengiun-werf in Singapore, was in mei van dit jaar al helemaal gereed om in de vaart te komen. De crisis in de scheepvaart zorgde er echter voor dat er op dat moment geen transportmogelijkheid was om het schip naar Europa te brengen. Uiteindelijk heeft een speciaal transportschip, de MS Paula van firma SAL Heavy Lift, de Nordlicht II medio november naar de haven van Emden gebracht.

Aan boord is er verdeeld over twee dekken en drie salons capaciteit voor 450 passagiers. Op het hoofddek en bovendek bevinden zich 354 zitplaatsen in de “Comfort Class”. In de voorste salon op het bovendek bevind zich de “Captains Class” met nog eens 96 zitplaatsen. Comfortabele stoelen, deels met tafels, bieden de reizgers een mooi uitzicht over de Waddenzee. Beiden dekken hebben een uitgebreide horeca voorziening om de reizigers van een versnapering te voorzien.

Het schip beschikt over hoog efficiënte en energie besparende motoren van het merk MAN type 175 D die het innovatieve synthetische GTL (Gas-to-liquids) welke gewonnen wordt uit aardgas, gebruiken als brandstof. GTL zorgt voor een schonere verbranding en reduceert de uitstoot van uitlaatgassen. De motoren leveren een vermogen van 2 x 2.960 KW, waarmee het schip een snelheid bereikt van 35 knopen. Indien het weer wat onstuimiger is beschikt het schip over een een zogenaamde Motion-Damp-Systeem voor meer stabilisatie.

De Nordlicht II zal hoofdzakelijk als sneldienst varen op de route tussen Emden en het Waddeneiland Borkum. Gedurende de winterperiode, tot eind maart, vaart zij ook op de vrijdag namiddag vanaf de Eemshaven. De vaartijd vanaf Eemshaven bedraagt slechts 20 minuten. Verder zal het schip ook worden ingezet vanaf het Duitse Cuxhaven naar het rotseiland Helgoland.

Technische gegevens:

Bouwjaar:                            2021
Passagiers:                          max. 450
Snelheid:                              35 knopen
Vermogen:                           2 x 2.960 KW
Lengte:                                 46,80 mtr.
Breedte:                               11,00 mtr.
Diepgang:                            1,58 mtr.

Bron: Persbericht AG Ems-Nederland 

Ontvang het laatste nieuws van Eemshavenonline nu wekelijks in je mailbox!
Translate