Havenonline

Grote kolos rijdt door Eemshaven

Eemshaven- In een haven ontbreekt vaak het perspectief, alles is groot. Echter woensdagavond reed een kolos door de Eemshaven, welke het perspectief van groot en klein zeker weer terugbracht. Een monopile, fundatie voor een windturbine op zee, reed op speciale zwaartransportkarren (SPMT) door de Eemshaven. Beetje bij beetje kroop het gevaarte vooruit op weg van de Beatrixhaven naar de Julianahaven.

De monopiles zijn voor de bouw van de windparken Borkum Riffgrund 3 en Gode Wind 3. De fundatiepalen worden aangeleverd, middels pontons, in de Beatrixhaven alwaar de palen op het terrein van BOW Terminal worden opgeslagen. Omdat het kraanschip Les Alizés, van Jan de Nul, te groot is voor de Beatrixhaven dienen de palen over de weg vervoerd te worden.

De transporten van deze gevaartes vinden in de avonduren plaats tussen 18:00 uur en 06:00 uur. De wegen waar het transport langs moet, worden volledig afgesloten omdat het transport alle ruimte nodig heeft om te manoeuvreren. Ook zijn zogenaamde bypass routes gemaakt. Dit op plaatsen op de route, waar het transport niet de normale weg kan volgen.

De monopiles hebben een gewicht van 1500 ton, zijn 100 meter lang en hebben een doorsnee van 9,50 meter. In totaal zullen 107 van deze monopiles de haven door gaan om de Les Alizés te kunnen bevoorraden. De verwachting is dat de Les Alizés eind juni aankomt in de Eemshaven, alwaar het schip kan starten met de installatie van de monopiles.

De windparken Borkum Riffgrund 3 en Gode Wind 3 krijgen een totale capaciteit van 1142 megawatt. Hierbij kunnen 1,2 miljoen Duitse huishoudens van stroom worden voorzien. De verwachting is dat de windparken begin 2025 gereed zijn voor gebruik.

Translate