Scheepvaart

Duitse loods overboord op Noordzee

Borkum- In de vroege ochtend van zondag 15 januari is een Duitse loods in de Noordzee beland. Een loods wordt ingezet om binnenkomende en vertrekkende schepen te begeleiden richting de haven gelegen aan de Eems. Voor de haven van Emden, wordt dit gedaan door de Duitse loodsdienst.

Rond 04:55 uur meldde de loodstender Borkum zich via het noodkanaal VHF 16. Tijdens een zware storm met windsnelheden tot orkaankracht, circa 11 Beaufort, is een loods van de 26 meter lange loodstender Borkum gevallen. De persoon is hierbij in het water terecht gekomen. Het ongeval gebeurde ongeveer 20 zeemijl west-noordwesten van het eiland Borkum, op de Westereems.

Het Duitse kustwachtcentrum MRCC Bremen waarschuwde, na het uitzenden van de noodmelding, direct de reddingsboot Hamburg welke is gestationeerd op het eiland Borkum. Tevens de Nederlandse reddingsboten Jan en Titia Visser en Koning Willem I van de KNRM werden gealarmeerd, deze werden echter snel teruggeroepen. Ook werd de Nederlandse kustwachthelikopter opgeroepen, die eerder die nacht ook een drenkeling uit zee heeft gered bij Julianadorp.

De bemanning van de loodstender Borkum is de drenkeling, ondanks de duisternis en golven van zo’n drie meter, niet uit het oog verlopen. De bemanning is direct gestart met een reddingspoging en met succes. Ze slaagden erin om de 47-jarige man een kwartier later weer uit het ijskoude Noordzee water te halen. Een knap staaltje zeemanschap met de catamaran.

De persoon was onderkoeld, maar volledig bij bewustzijn en verder ongedeerd. Per marifoon werd medische ondersteuning geboden en werd besloten dat de Nederlandse kustwachthelikopter de drenkeling oppikte. Met de helikopter werd de man naar Emden gevlogen. Een ambulance heeft de man vanaf de helihaven in Emden naar het ziekenhuis gebracht.

Bron tekst: DGzRS Seenotretter
Bron foto: Nederlandse Kustwacht

Translate