Scheepvaart

Carnival Jubilee maakt reis over Eems (video)

Weener- Vanmiddag was het zover, het nieuwste cruiseschip van de Meyer Werft Papenburg, de Carnival Jubilee, begon aan haar allereerste reis. Rond 12 uur passeerde het schip de doksluis bij de werf en daarmee begon het avontuur, op weg naar open zee.

De reis over de Eems blijft altijd een spannende uitdaging. De Eems is een smalle en bochtige rivier, welke kronkelt door het Duitse landschap. Het waterpeil in de Eems wordt opgehoogd zodat de Eems diep genoeg is voor de passage van de immense cruiseschip van de Meyer Werft. Dit wordt gedaan door middel van het sluiten van het Emssperrwerk (Eemskering) bij Gandersum. Alles is hierbij afhankelijk van de weer- en getijde omstandigheden.

Na de doksluis in Papenburg is de eerste passage voor het schip de Friesenbrug in Weener. Deze werd rond 16 uur gepasseerd. Daarna door naar de Jann-Berghausbrug in Leer en de laatste passage is het Emssperrwerk. Bij het Emssperrwerk zal het schip naar verwachting rond 23 uur aankomen. Hier gaat het schip in wachtpositie zodat de kering geopend kan worden. Passeren van de Eemskering zal ongeveer twee en halfuur later zijn, waarna het schip Emden passeert en hier zal keren.

Het cruiseschip gaat achteruit de Eems af, met behulp van verschillende sleepboten. De reden dat de schepen achteruit gaan, is omdat dan het schip beter te manoeuvreren is in de rivier. Voor de boeg van het schip is een speciaal platform gemaakt. Aan dit platform zit één sleepboot, de VB Geeste, horizontaal voor de boeg van het schip. De sleepboot Fairplay 86 assisteert aan de achterzijde van het schip en de Fairplay 62 vaart mee als losse sleepboot, mochten er problemen zijn.

Aan boord van het cruiseschip hebben loodsen van het Duitse Loodswezen het gezag over het schip. De manoeuvres voor een Eemsvoering worden per cruiseschip altijd uitgebreid van tevoren geoefend. Dit wordt gedaan in een simulator van de Wageningen universiteit.

De Carnival Jubilee zal na de tocht over de Eems koers zetten richting de Eemshaven. Hier zal het schip LNG bunkeren en verder worden afgebouwd. Ook zullen verschillende proefvaarten vanuit de Eemshaven worden gemaakt, waarbij het schip enkele dagen op zee zal zijn en daarna terugkeert naar de haven.

Uniek aan de Carnival Jubilee is dat het schip het eerste cruiseschip is dat in Duitsland wordt gebouwd voor de Amerikaanse rederij Carnival Cruise Lines. De overige drie schepen zijn op de andere scheepswerfen van Meyer gebouwd.

De Jubilee heeft als hoogtepunten aan boord een achtbaan en een groot water- en klimpark. Het schip heeft vele bars en maar liefst zestien restaurants. Daarnaast verschillende theaters voor entertainment van de gasten. Het schip is verdeeld in zes zones, welke allen en ander thema hebben om de gasten te vermaken. Het schip kan maximaal 5374 passagiers vervoeren in de ruime keuze aan hutten.

Het cruiseschip heeft een lengte van 345,50 meter en een breedte van 42 meter.

Foto’s gemaakt tijdens passage van Weener.

Translate