Projecten

Seajacks Scylla vervoert eerste Mono Bucket fundatie

Lindø, Denemarken- 31 turbines van het Deutsche Bucht windpark draaien inmiddels in het Deutsche Bucht windpark. Hiermee werd er in augustus al een mijlpaal bereikt voor zowel de parkeigenaar Northland Power als windturbinebouwer MHI Vestas. Echter ontbreken nog steeds twee windturbines in het windpark, waar sinds vandaag aangewerkt wordt.

De onderhoudsfase van het windpark is inmiddels van start. Service Operation Vessel Esvagt Albert Betz is verantwoordelijk voor de onderhoud en service van de turbines. Het schip zal de komende jaren varen vanuit de Eemshaven, waar ook de service base van MHI Vestas is gevestigd.

De laatste twee turbines, van de in totaal 33 turbines die in het park komen, zijn anders dan de voorgaande turbines. De turbines zullen namelijk gebouwd worden op een zogenaamde Mono Bucket fundatie. De Mono Bucket hoeft niet in de grond te worden geheid, dit in tegenstelling tot de gewone monopile fundatie. Door middel van een vacuüm trekt de Mono Bucket zich door zijn eigen gewicht vast in de zeebodem. Het zeeleven zal hierdoor minder verstuurd worden. Het is voor het eerste dat de Mono Bucket voor commerciële doeleinden wordt gebruikt. Deutsche Bucht is dan ook het eerste windpark, wereldwijd, die met deze speciale fundatie gaat werken.

Vandaag was het dan zover mega kraanschip Seajacks Scylla heeft de eerste mono Bucket, inclusief de overige windturbine onderdelen, aan boord genomen. Dit gebeurde allemaal in het Deense Lindø. Het kraanschip kon, met de onderdelen aan boord, koers zetten richting het windpark. Zodra de Seajacks Scylla in het windpark is gearriveerd, zal het schip zichzelf op haar poten zetten om de Mono Bucket op de zeebodem te kunnen plaatsen. Wat dan volgt is de toren van de windturbine, vervolgens de gondel en uiteraard de bladen.

De 33 windturbines van het Deutsche Bucht windpark zijn allen V164-8.4 megawatt turbines. De totale capaciteit zal straks op 269 megawatt liggen, waarmee maar liefst 328.000 Duitse huishoudens van voorzien kunnen worden.

Foto’s: LinkedIn Northland Power

Translate