HavenonlineProjecten

Zwarte wiek tegen vogelsterfte door windturbines

Eemshaven- Onderzoeksbureau Waardenburg maakte vandaag bekend dat zij bezig zijn met een onderzoeksplan voor een test met zwarte geverfde wieken in de Eemshaven. Het onderzoeksplan zal worden geschreven voor RWE Nederland.

De zwarte wieken theorie komt uit een onderzoek van het Noorse bedrijf NINA die momenteel een test doet met dit principe. Eén wiek wordt voor de test half zwart geschilderd wat de kans op vogelaanvaringen met de rotorbladen aanzienlijk zou moeten laten dalen.

Aangezien de Eemshaven, ondanks dat het een industriegebied is, erg in trek is bij vogels. En tevens veel trekvogels een route kiezen via de Eemshaven, is de vogelsterfte in de Eemshaven aanzienlijk hoog. Dit natuurlijk ook mede door het aantal turbines dat zich op het vaste land van de Eemshaven bevindt. Op dit moment bijna 90 in totaal.

Het Norwegian Institute for Nature Research (NINA) doet momenteel een test op het Noorse eiland Smøla met een zwart geverfde wiek. Onderzoeker Roel May zag de vogelsterfte met 70% afnemen door deze eenvoudige aanpassing op één van de drie rotorbladen. De bladen zouden voor de vogels beter zichtbaar worden en de aanvaringen voorkomen.

Wanneer het onderzoek positief wordt opgenomen, zal er bekeken worden of de proef in de Eemshaven kan worden doorgezet. Dit zal dan pas in 2021 zijn.

Bron: Persbericht NINA

Translate