Havenonline

Zorgen voor coronavirus geuit na aankomst van Chinees schip in Eemshaven

Eemshaven- De aankomst van het Chinese schip Tian Lu in de Eemshaven heeft voor vragen gezorgd in de raadsvergadering van gemeente Het Hogeland. Tian Lu kwam op zondagmiddag 23 februari aan in de Eemshaven. Het schip, dat vol geladen was met een lading windturbine onderdelen, kwam vanuit het Chinese Penglai. Als bestemming had het schip de Julianahaven, waar ze haar lading bij de Buss Terminal zal lossen.

Gemeentebelangen het Hogeland heeft tijdens de raadsvergadering van woensdag 26 februari hun zorgen geuit over dit schip. Het coronavirus trekt als een olievlek over Europa en met de Chinese schepen die de Eemshaven aan doen, is het risico van overbrenging van het virus des te groter.

Het coronavirus werd in december 2019 ontdekt in de Chinese regio Wuhan. Nadat deze ontdekking is gedaan, is het virus zich op groot vlak gaan verspreiden. Inmiddels zijn in Europa dan ook al vele gevallen van het virus te vinden. Met het feit dat het coronavirus al langere tijd speelt, is het opmerkelijk te noemen dat hier niet eerder vragen over gesteld zijn met betrekking tot de Eemshaven. Op 3 februari deed namelijk ook al eens een Chinees schip de Eemshaven aan. Ook dit schip, Tian Hui, kwam vanuit het Chinese Penglai met een lading windturbine onderdelen.

Een kapitein van een schip die een internationale reis heeft gemaakt, is verplicht om vooraf te melden of er ziektegevallen aan boord zijn of dat hier een vermoeden van is. Dit met name voor ziektegevallen met een infectie die gevaar voor volksgezondheid kan opleveren. De gezagvoerder van het schip dient ziektes te melden aan de desbetreffende scheepsagent, die is aangesteld. De scheepsagent zal op zijn/haar beurt de autoriteiten informeren, waarna er vervolgstappen genomen kunnen worden.

Translate