Scheepvaart

Multi-Purpose vessel Isaac Newton naar Julianahaven

Eemshaven- Vanavond rond 20 uur kwam de kabellegger Isaac Newton de Eemshaven binnen. Het schip kwam vanuit het Engelse Harwich en ligt nu afgemeerd in de Julianahaven.

De Isaac Newton is onderdeel van de vloot van Jan de Nul Group en het schip werd in 2015 opgeleverd aan de rederij. De Isaac Newton is een zogenaamd ‘Multi-Purpose’ schip die voor meerdere werkzaamheden ingezet kan worden. Het schip kan kabel leggen tot 10.500 ton kabel, hiervoor is het schip uitgerust met een kabelhaspel bovendeks van 7.400 ton aan capaciteit en onder dek een kabelhaspel van 4.500 ton. Tevens kan de kabel ook worden ingegraven in de zeebodem.

Daarnaast kan het schip ook ingericht worden als stenenstorter waarbij 10.000 ton stenen, per enkele lading, aan boord genomen kunnen worden. Het installeren van deze stenen op de zeebodem gaat middels een valpijp aan de achterzijde met een capaciteit van 3.000 ton of een valpijp midscheeps met een capaciteit van 7.000 ton. De Isaac Newton kan hiermee werken tot een waterdiepte van 200 meter.

Met de verschillende werkzaamheden die de Isaac Newton kan uitvoeren, zijn ook combinaties mogelijk. Dit afhankelijk waar het project om vraagt en uiteraard de capaciteit die het schip aan kan.

De Isaac Newton heeft een lengte van 138 meter, een breedte van 32 meter en ze vaart onder de vlag van Luxemburg.

Translate