Havenonline

Storm zorgt voor verhoging van de waterstand in Eemshaven (video)

Eemshaven- Het zeewater dat bijna tegen de kaderanden aan staat, gangways van schepen bijna verticaal en de loopbrug van de drijvende steiger geheel horizontaal. Het was een stormachtige zaterdagavond in de Eemshaven. Met een noordwestenwind wordt het waterpeil van de Eems behoorlijk opgestuwd. Vanavond om 20:00 uur was het hoogwater in de Eemshaven. Voorspelt werd een waterstand van +292 centimeter ten opzichte van NAP, hierbij stijgt het waterpeil 182 centimeter meer dan normaal, ofwel het astronomische peil. De uiteindelijke waterstand tijdens hoogwater is uitgekomen op +289 centimeter ten opzichte van NAP.

Ook de komende dagen is de storm nog niet voorbij, een noordwesterstorm genaamd Corrie raast onze kant op. De waterstand in de Eemshaven zal ook zondagochtend, naar verwachting, weer meer dan 180 centimeter stijgen ten opzichte van het astronomische peil. Ook maandagavond met hoogwater zal nog een verhoging van ongeveer 100 centimeter aanwezig zijn.

Niet alleen in Eemshaven steeg het waterpeil enorm, ook Delfzijl verwacht hoge waterstanden. Doordat Delfzijl verder de Eems op ligt, wordt het water bij Delfzijl nog meer opgestuwd dan bij de Eemshaven. Uit voorzorg werden dan ook de coupures in Delfzijl gesloten. Dit gebeurd wanneer het verwachtte waterpeil boven de +300 centimeter ligt. Uiteindelijk is de waterstand hier vanavond uitgekomen op +330 centimeter, dit was tien centimeter hoger dan verwacht.

Niet alleen de waterstand in de haven stijgen, maar ook de golfhoogtes op zee nemen met deze wind in rap tempo toe. De golfhoogte op de Noordzee ligt momenteel ruim boven de zes meter en pas in de loop van zondagavond zal dit weer afnemen. Schepen richting de west hebben dan ook moeite om erin op te komen.

Wind en golfhoogte informatie ook op de Eemshaven nu pagina, klik hier.

Translate