Havenonline

Storm Darcy zorgt voor forse verlaging van de waterstanden

Eemshaven- De meeste schepen hebben inmiddels een veilige plaats gezocht in de Eemshaven of op een ankerrede. Storm Darcy raast over het land en brengt niet alleen wind met zich mee. Het KNMI heeft inmiddels code rood afgegeven voor sneeuw in combinatie met veel wind, ijzel en sneeuwjachten.

Storm Darcy staat inmiddels al bekend als een sneeuwstorm. De strooizout en sneeuwscheppen zijn overal uitverkocht en iedereen bereid zich voor op het winterweer. Darcy zal hevige sneeuwval met zich mee brengen, tot soms wel 30 centimeter. Daarnaast een koude en stevige oostenwind van 8 Beaufort. De oostenwind, kan na het vallen van de sneeuw, voor problemen zorgen en sneeuwjacht veroorzaken. Hierdoor kunnen sneeuwduinen ontstaan. Met een temperatuur van onder nul en de stevige wind kan de gevoelstemperatuur uitkomen op -20.

Darcy brengt ook een forse verlaging in de waterstand met zich mee, veroorzaakt door de oostenwind. Met name op 7 en 8 februari zal de waterstand met meer dan een meter dalen ten opzichte van het astronomisch getij, gebaseerd op NAP. Ook tijdens hoogwater zal de waterstand in de min blijven.

Door de harde wind zal de golfhoogte op zee ook toenemen. De voorspelling is momenteel dat er op de Noordzee golven van 5 meter kunnen ontstaan. De verwachting op de Westereems komt uit op 2,50 meter. Pas dinsdag zal het windgebied verdwijnen en de golfhoogten weer wat afnemen.

Foto uit het archief

Translate