Scheepvaart

Marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën meert af in Eemshaven

Eemshaven- De meeste schepen die naar de Eemshaven komen, met name de schepen voor de offshore windparken, zijn vol van kleur. Echter vandaag kwam een minder opvallende bezoeker de haven binnen. Het marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën passeerde rond kwart voor twee de pieren van de Eemshaven. Het gebeurt niet vaak dat een schip van de Koninklijke Marine afmeert in de Eemshaven.

De Zeven Provinciën is op 22 maart vanuit de marinehaven in Den Helder vertrokken. De marinehaven in Den Helder is normaliter de vaste uitvalsbasis voor de gehele vloot van de Nederlandse marine, als de schepen niet op missie zijn. Het fregat De Zeven Provinciën maakte dit keer een uitstapje naar de Eemshaven.

Het schip kwam met een snelheid van 18,5 knopen de Eems op, om bij Borkum de loods aan boord te krijgen. Net voor de Eemshaven sloten twee sleepboten zich aan om het marinefregat te assisteren. Het marineschip is afgemeerd aan de Noordkade van de Wilhelminahaven.

De Zr.Ms. De Zeven Provinciën is een zogenaamd luchtverdedigings- en commandofregat van de Koninklijke Marine. Zoals de naam al aangeeft, heeft het schip twee functies. De Zeven Provinciën is in staat om meerdere schepen middels luchtverdedigiging volledig te beschermen. De commandofunctie van het schip houdt in dat het een complete operationele staf aan boord kan nemen. De commandant van deze staf heft dan de leiding over meerdere schepen, het vlootverband.

De Zeven Provinciën, met NAVO-aanduiding F802, is sinds 26 april 2002 in dienst bij de Koninklijke Marine. Het schip is één van de vier luchtverdedidings- en commandofregatten van de marine. Het schip heeft een lengte van 144 meter, een breedte van 17 meter en diepgang van 7 meter. De fregat kan een snelheid van dertig knopen behalen. Daarbij is De Zeven Provinciën uitgerust met een uitgebreid wapenarsenaal, zoals een 127mm kanon op het voordek, Harpoon antischeepsrakketten en Mark 46-torpedo’s. Deze laatste kunnen zowel doelen aan het oppervlakte, als onderwater uitschakelen.

 

Translate