Rust, rust en nog eens rust

Eemshaven- Rust, rust en nog eens rust. Waar normaal wel wat mensen te vinden zijn in de Eemshaven, genietend van de zonsondergang, is het nu stil. Mensen hebben hun huis opgezocht, blijven binnen en wachten op wat er gaat komen. Het corona virus en het houden van 1,5 meter afstand in het achterhoofd. Op straat, op televisie en op sociale media ontkom je er niet meer aan. De speech van de Koning maar ook de premier, die een ieder inmiddels gehoord heeft.

Ook in de Eemshaven is het stil, bedrijven werken met minimale bezetting. Het werk op zee gaat wel door, maar bemanning kan niet naar huis. Om verspreiding van het COVID-19 virus zoveel mogelijk te voorkomen, heeft de Europese Unie besloten niet-essentiële reizen naar derde landen te beperken. Dit voor een periode van 30 dagen. Reizigers uit niet-EU landen zullen geweigerd worden, wanneer zij een niet-essentiële reis maken. Uitzondering voor de reisbeperkingen is dat mensen uit de EU inclusief het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein mogen reizen echter wel met de mededing dat deze reizen noodzakelijk dienen te zijn. Ook mensen met een vitaal beroep, zelfs al zijn het mensen uit een niet EU-land, mogen nog reizen. Onder de vitale beroepen valt onder meer het goederen vervoer, zoals de scheepvaart. Bemanning van vrachtschepen mag dus nog gewisseld worden, echter stellen veel rederijen hun bemanningswisselingen uit. Vluchten worden continu geannuleerd en met het reisverbod in vele landen, is het reizen sowieso lastig.

Bemanning van offshore schepen, zoals schepen die werken in de windparken op zee, vallen echter niet onder de vitale beroepen en de uitzondering van reizen. Afwisseling van de bemanning, die uit derde landen komen, is dan ook onmogelijk geworden. De bemanning is dan ook vaak ver van huis en ver van hun familie. Vanuit de Eemshaven varen veel offshore schepen, alle schepen nemen al voorzorgsmaatregelen. Zo krijgen alle mensen die nog aan boord komen een medische check. Daarnaast worden bezoekers aan boord op dit moment niet toegelaten.

De Njord Forseti onderweg naar zee, vanuit Emden, de Njord Zephyr komt de Eemshaven binnen. Het water dat kabbelend de dijk raakt en de zon die langzaam wegzakt. Het einde van een mooie dag, in een rare tijd. Schepen komen nog binnen en varen nog uit. De scheepvaart kan niet stil staan.

Ontvang het laatste nieuws van Eemshavenonline nu wekelijks in je mailbox!
Translate