Havenonline

Regels voor recreatievaart in nood

Eemshaven- De Eemshaven is in principe aangemerkt als industriehaven, wat inhoudt dat recreatievaart in principe niet is toegestaan. Dagelijkse bewegingen met grote offshore wind schepen, die vaak uitstekende ladingen hebben of schepen die moeilijk manoeuvreren zoals de bulkcarrier die met een diepgang van 14 meter binnen komen.

Daarbij is havenmonding van de Eemshaven altijd een uitdaging voor alle schepen. De stroom voor de havenmond kan op sommige momenten enorm zijn, in combinatie met de wind worden schepen soms uit hun koers gedrukt.

Alle deze factoren zorgen ervoor dat de Eemshaven niet toegankelijk is voor de recreatievaart. Echter maakt de havendienst in noodsituaties uiteraard een uitzondering. Hierbij te denken aan averij, gewonden aan boord of extreem slecht weer. In dergelijke situatie zal de havendienst bekijken of het wordt toegestaan om de haven in te varen en af te meren aan de drijvende steiger in de Emmahaven.

Om de haven binnen te komen in een noodsituatie heeft Groningen Seaports enkele gouden regels opgesteld, die staan vermeld in de flyer ‘Recreatievaart in de Eemshaven‘.

Desalniettemin is het natuurlijk beter om een noodsituatie te voorkomen. Voor recreatievaart op de Eems is het daarom altijd belangrijk om te beschikken over actuele waterkaarten. Daarnaast, maak een vaarplan en houdt de actuele weersomstandigheden in de gaten. Zorgt ervoor dat de juiste marifoonkanalen worden uitgeluisterd, VHF74 op de Eems voor EMS Traffic.

Translate