Havenonline

Extreem hoge waterstand in haven Delfzijl, Eemshaven verhoging

Eemshaven/Delfzijl- Het stormseizoen is nog lang niet voorbij want ook de komende dagen waait het flink. Met name vrijdagmiddag gaat het echt storm en kan de wind aantrekken tot windkracht 8. Ook zijn er zeer zware windstoten tot meer dan 100 kilometer per uur. Opvallend is dat dit langs de gehele Nederlandse Kust voorkomt. Bij de schepen Lone en het cruiseschip Carnival Jubilee liggen sleepboten standby.

Voor de schepen op zee worden het zware dagen, de golfhoogte loopt vrijdagavond op tot maar liefst zeven meter. Tot en met zaterdagavond zit de golfhoogte ook nog steeds rond de vijf à zes meter. Rond 19 uur morgenavond verwacht Rijkswaterstaat een golfhoogte van 5,96 meter op de Westereems, dit met daarbij vier meter deining. Beloodsing van zeeschepen zullen dan ook niet uitgevoerd kunnen worden en schepen zullen onder radarbegeleiding doorvaren naar het loodsstation bij Borkum.

Naast de harde wind en hoge golven stijgt ook de waterstand naar extreme hoogte. Dit met name in Delfzijl, waar de waterstand morgenvroeg, tijdens hoogwater om half negen, naar verwachting zal uitkomen op +340 centimeter. Dit is maar liefst 185 centimeter hoger dan het normale peil. Bij een waterstand hoger dan drie meter zullen in Delfzijl de coupures worden gesloten. De meeste kades zijn rond de 3,40 meter, dus spannend hoe ver het water over de kade gaat komen.

In de Eemshaven valt de waterstand iets lager uit. Hier komt de waterstand uit op +254 centimeter en dit is 115 centimeter hoger dan normaal. De hoge waterstand komt mede omdat het water de Eems op wordt gestuwd.

Translate