Bedrijven

’s Werelds eerste emissievrije mouterij is een feit

Eemshaven- 14 maart heeft Holland Malt officieel zijn ’s werelds eerste emissievrije mouterij mogen openen. De mouterij in de Eemshaven is daarmee volledig van het gas af en daarmee wordt maar liefst 18 miljoen kuub gas bespaart. Ook gaat de CO2-uitstoot van 33.000 ton per jaar naar 0.

De opening van de mouterij werd gevierd met relaties over de hele wereld. De opening werd verrichting door CEO van Holland Maly, Jos Jennissen en Groningse Gedeputeerde Klimaat, Energie, Water & Mobiliteit Johan Hamster.

Holland Malt heeft een innovatief warmtesysteem ontwikkeld, met verschillende warmtepompen wat meteen ook het grootste warmtepomp project is in Nederland. Voor het opwekken van de stroom van deze warmtepompen zij, over een traject van vier kilometer, negen hoogspanningskabels aangelegd om de mouterij te voorzien van windenergie van het windpark Oostzeedijk.

Door het gebruik van windenergie kan de gasconsumptie van de mouterij van 18 miljoen kuub naar 0 worden gebracht. Buiten de fabriek staat een transformator van 6000 volt. Deze zet de opgewerkte stroom om en deze stroom gaat rechtstreeks naar het warmtepompsysteem van de fabriek. Daarnaast staan buiten twee opslagbunkers voor het opslaan van hitte welke wordt gebruikt in de droogruimtes. Dit zodat geen warmte verloren gaat. Verder wordt warme en vochtige lucht vanuit de ovens opgevangen en hergebruikt.

Holland Malt produceert zo een 405.000 ton per jaar, wat goed is voor maar liefst 8,5 biljoen glazen bier per jaar.

Foto en informatie: Holland Malt

Translate