Scheepvaart

Seaway Moxie wordt SOV voor Beatrice offshore windpark

Eemshaven- De Seaway Moxie is al een tijdje niet in de Eemshaven geweest, maar nu is het schip terug om zich voor te bereiden op een nieuw project. Na haar reis vanuit Gibraltar, waar ze op 15 januari is vertrokken, kwam het schip vanmiddag rond 14 uur aan in de Eemshaven.

De Seaway Moxie zal de komende tijd ingezet gaan worden als Walk-to-Walk schip in het Beatrice offshore windpark, dat 13 kilometer van de kust van de Schotse provincie Caithness ligt. Het windpark Beatrice is officieel geopend in juli 2019, echter heeft het de eerste stroom al geleverd in 2018. Dit kort na het plaatsen van de eerste turbine in het park. Het windpark heeft een totale capaciteit van 588 megawatt en bestaat uit 84 windturbines van Siemens, elk 7 megawatt per turbine.

De onderhoudsfase van het windpark wordt gedaan vanuit de plaats Wick. Siemens is hier verantwoordelijke in voor de komende 15 jaar. De Seaway Moxie zal straks als Service Operation Vessel (SOV) in het windpark gaan varen. Dit houdt in dat het schip wordt ingezet als een drijvende accommodatie waar vandaan de werkzaamheden in het windpark worden geregeld. Tevens kunnen er middels het gangway systeem aan boord van de Moxie, technici op de windturbines en tevens de offshore substations worden over gezet. Dit zodat het windpark altijd operationeel blijft. De verwachting is dat de Seaway Moxie 28 januari begint met de klus, welke ongeveer 44 dagen zal duren.

De Seaway Moxie heeft een lengte van 74 meter, een breedte van 17 meter en een diepgang van 6,20 meter

Foto’s: Ruben Olthof

Translate