Sea Challenger met eerste lading transition pieces naar Kaskasi windpark (video)
Eemshaven- De bouw van het Duitse windpark Kaskasi is inmiddels in volle gang. Nadat het kraanschip Seaway Strashnov 7 maart is vertrokken met de eerste lading monopiles, de onderwaterfundatie van de windturbine. Vertrok het jack-up schip Sea Challenger zondagmiddag vanuit de Eemshaven.
Aan boord van de Sea Challenger een lading transition pieces, die boven op de monopiles worden geïnstalleerd. Hiermee is de fundatie van de te bouwen windturbine compleet is. Bovenop de transition pieces wordt namelijk de windturbine gezet.
Het Kaskasi windpark is het achttiende windpark dat vanuit de Eemshaven wordt gebouwd. De bouw van het Kaskasi windpark gaat vanaf de Buss Terminal in de Julianahaven. De terminal heeft de monopiles en transition pieces in opslag, totdat deze worden opgehaald door het installatieschip. De onderdelen zijn per ponton aangevoerd vanuit het Deense Aalborg.
Het Kaskasi windpark wordt circa 35 kilometer ten noorden van het eiland Helgoland wordt gebouwd. Het windpark zal straks bestaan uit 38 Siemens Gamesa windturbines van het type SG8.0-167DD Flex met een rotordiameter van 167 meter. Het windpark wordt gebouwd door het Duitse energiebedrijf RWE, dat begin december toestemming kreeg van het Duitse Federale Maritieme en Hydrografische Agentschap om het 342 megawatt windpark te bouwen. Kaskasi is hiermee het eerste Duitse windpark dat een bouwvergunning heeft gekregen onder de nieuwe wind op zee-wet.
In het windpark zal ook rekening gehouden worden met natuur en worden er nieuwe innovaties getest, zoals zogenaamde kragen om de monopiles. RWE heeft patent op deze kragen en volgens RWE zal deze nieuwe funderingstechnologie extra ondersteuning bieden voor zijdelingse belasting. Het draagvermogen van de fundatie wordt hiermee vergroot, met name in moeilijke grond. De zogenaamde ‘collars’ worden geplaatste bij drie fundaties.
Naast de Seaway Strashnov en de Sea Challenger, zullen ook nog de jack-up schepen Neptune en Blue Tern in het Kaskasi project aan de slag gaan.
De Sea Challenger heeft een lengte van 133,25 meter, een breedte van 39 meter en een diepgang van 6,80 meter.