Scheepvaart

Rotorschip E-Ship 1 de Eemshaven in

Eemshaven- Al vaak is het schip langs de Eemshaven gevaren, op weg naar de haven van Emden. Maar vandaag was het dan zover, ook wel bekend als het schip met de vier pilaren op dek, de E-Ship 1, kwam naar de Eemshaven.

De E-Ship 1 is een bijzondere verschijning door haar vier pilaren, ook wel rotorzeilen genoemd. Het schip is eigendom van de Duitse windmolenfabrikant Enercon en het schip meerde dan ook vaak af in de Duitse havenstad Emden. Vandaag kwam de E-Ship 1 aan in de Eemshaven, met tevens een lading windturbine onderdelen aan boord.

De E-Ship 1 is een zogenaamd Flettner-schip, ook wel rotorschip genoemd. Op het dek van het schip staan vier grote rotorzeilen die middels een mechanische verbinding door de scheepsschroeven worden geroteerd. De Flettner rotoren zorgen ervoor dat het schip feitelijk kan zeilen op de wind, door middel van het Magnus-effect. Dit effect zorgt er voor dat de kracht die op ronddraaiende voorwerpen inwerkt, in een bewegende luchtstroom, een voortstuwend effect creëert. Door het voortstuwende effect dat wordt gecreëerd door de rotorzeilen, bespaart het schip zo’n 30 tot 40% brandstof in tegenstelling tot dat het schip op normale kracht zou varen.

Het schip heeft een lengte van 130,42 meter, een breedte van 22,62 meter en een diepgang van 8,70 meter.

Translate