Scheepvaart

Platform Castoro Sei nieuwe blikvanger voor Eemshaven (video)

Eemshaven- Voor wie vandaag in de Eemshaven was, kon al van ver het platform Castoro Sei zien aankomen. Het gevaarte was met maar liefst vijf sleepboten onderweg naar de Eemshaven. Na een dag langer wachten op zee vanwege de mist, was het vandaag dan zover. De Castoro Sei kwam de Eems op.

Al hoewel de Castoro Sei kleiner is dan de bekende Saipem 7000, die eerder in de Eemshaven heeft gelegen, valt het platform wel op. Met haar lengte van 143,35 meter, een breedte van 64,50 meter en een diepgang van 10,50 meter. De Castoro Sei is een pijpenlegger platform. Het schip kan pijpen op de zeebodem leggen tot een grote van 60 inch.

Al sinds 1978 wordt het platform ingezet in de olie- en gasindustrie. Het schip is onderdeel van de rederij Saipem, waar ook de Saipem 7000 onder valt. De Castoro Sei heeft een dekruimte van maar liefst 1525 vierkante meter, met daarbij 1195 vierkante meter voor de opslag van pijpen. Aan boord van het schip is ruimte om 347 personen een accommodatie te bieden.

Rond kwart voor drie zat het platform tussen de pieren van de Eemshaven, op weg naar de Julianahaven. Met de zeesleper GH Endurance voorop en als assistantie de sleepboten Waterstroom, Waterstraat, Peter Wessels en Svitzer Vestri. Op zee werd de Castoro Sei gesleept door de GH Endurance en Siem Commander.

Video en foto’s vanaf het water met RIB varen Ron Burema

Translate