ProjectenScheepvaart

Nieuw duo voor Trianel windpark start vanuit de Eemshaven

Eemshaven- In juli startte het jack-up kraanschip Taillevent met de bouw van het Trianel Borkum II windpark. Echter vorderde de bouw gestaag. Het doel was dat het windpark eind 2019 al operationeel zou zijn, echter is dit inmiddels uitgesteld naar midden 2020. Op 5 december 2019 publiceerde Trianel nog dat 16 van de 32 turbines stonden. Vanwege de slechte weersomstandigheden zou het project niet op schema lopen, aldus het windpark.

Naast de Taillevent was ook de Wind Innovation lange tijd werkzaam in het windpark. Het schip deed dienst als Service Operation Vessel (SOV). De SOV biedt ondersteuning tijdens de bouwwerkzaamheden met bijvoorbeeld het accomoderen en overzetten van technisch personeel naar de windturbines.

Inmiddels is het februari 2020 en hebben twee andere schepen de klus van het Trianel windpark op zich genomen. De Taillevent is vervangen door het jack-up schip Blue Tern, van Fred Olsen Windcarrier. De Blue Tern is momenteel aan het mobiliseren en zal binnenkort met de eerste windturbines naar het windpark gaan. Het jack-up schip zal hiermee de bouw van het windpark voortzetten en hopelijk zo snel mogelijk afronden.

Naast de Blue Tern is ook de Wind Innovation vervangen. De Island Diligence neemt de taak van de Wind Innovation over en zal tevens ook als SOV dienen in het windpark. Dit weekend is de Island Diligence gemobiliseerd en is er materiaal overgezet van de Wind Innovation. Inmiddels is de Island Diligence vertrokken richting het windpark, hiermee is voor haar dan ook het project in het Trianel windpark gestart.

DHSS heeft het agentschap over beide schepen die werkzaam zijn voor het Trianel Borkum II windpark, de Blue Tern en Island Diligence.

Het Trianel Borkum II windpark ligt 45 kilometer ten noorden van het Duitse eiland Borkum. Het windpark zal straks bestaan uit 32 Senvion 6.2M12 windturbines. De totale capaciteit van het windpark wordt 200 megawatt. Hiermee zal het windpark de komende 25 jaar Duitse huishoudens van stroom voorzien.

Translate