Scheepvaart

Nexans Aurora voor het eerst in de Eemshaven

Eemshaven- Wie de offshore industrie volgt, weet inmiddels dat de ontwikkeling in deze industrie niet stil staat. De schepen worden groter maar ook steeds geavanceerder met technieken wat het werken op zee steeds eenvoudiger maakt. De kabellegger Nexans Aurora is een voorbeeld van deze vele ontwikkelen die de industrie doormaakt. Het schip kwam woensdagmiddag voor het eerst de Eemshaven binnen.

De kabellegger komt nog maar net kijken op de markt, want in juni 2021 werd het schip opgeleverd door de Ulstein werf in Ulsteinvik (Noorwegen). Het schip is onderdeel van de vloot van Nexans. Nexans is de op één na grootste kabelproducent van de wereld, met activiteiten ook in de offshore industrie. Met de Nexans Aurora brengt Nexans haar werkzaamheden in de onderzeese kabelinstallatie naar een hoger niveau, als het gaat om capaciteit en het uitvoeren van complexe installatietaken.

De Nexans Aurora heeft een lengte van 155,20 meter, een breedte van 31 meter en een diepgang van 6,80 meter. Het schip is uitgerust met een gesplitste kabelcarrousel voor de opslag van 10.000 ton aan kabels. Deze carrousel heeft een diameter van 29 meter en middels twee lijnen kan vanuit de carrousel worden gelegd.

Tevens maakt het schip gebruik van speciaal ontworpen apparatuur voor het transport, leggen, beschermen en verbinden van onderzeese kabels Het schip is gebouwd om zowel in ondiepe als diepe wateren werkzaamheden uit te voeren tot in zware weersomstandigheden.

De kabellegger kan accommodatie bieden aan negentig personen. Daarnaast voorziet het schip in de wensen van de klant, middels een gym, tien vergaderzalen en tevens een controlekamer voor de kabellegwerkzaamheden.

Het schip heeft zes Roll-Royce hoofdgeneratoren aan boord van elk 3600kW. De voortstuwing wordt gedaan door drie Brunvoll Azimuth thrusters van elk 3200kW, twee Brunvoll Tunnel thrusters van elk 3100kW en één Retractable Azimuth trustee van 3000kW.

Translate