HavenonlineScheepvaart

Marineschepen gearriveerd in Eemshaven

Eemshaven- Vanaf maandag 23 augustus zal de internationale mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 21 van start gaan. Nederland is dit jaar gastland voor de oefening die van 23 augustus tot 10 september 2021 duurt. De oefening heeft Eemshaven als uitvalsbasis en de haven dient als operationeel hoofdkwartier.

Op vrijdag kwamen al vele marinevaartuigen naar de Eemshaven en meerden af aan de Noordkade van de Wilhelminahaven. Het betreft de schepen FGS Elbe (Duitsland), Carson City (Amerika), FGS Homburg (Duitsland), Croix Du Sud (Frankrijk), Talivaldis LVNS (Letland), Mercuur (Nederland) en Zierikzee (Nederland).

Oefening Sandy Coast 21 heeft als doel om de kennis en expertise te oefenen op het gebied van mijnenbestrijding op zee en in havengebieden. Het oefengebied, rondom Eemshaven en boven de Wadden biedt uitdagende scenario’s zoals ondiep water, sterke stroming, drukke scheepvaartroutes en windmolenparken.

De meeste schepen zullen op 24 augustus de haven weer verlaten om met de oefening te starten. In de laatste week van de oefening is de Eemshaven het toneel van de oefening. Hier wordt dan een havenbeschermingsoefening met marineduikers en explosievenopruimers gehouden. Tevens zal geoefend worden met lokale en regionale veiligheidsautoriteiten.

Translate