Scheepvaart

Loodstender Enterprise naar de Westereems

Eemshaven- Alle schepen die naar de Eemshaven of Delfzijl gaan, en loodsplichtig zijn, krijgen op de Westereems of bij Borkum een loods aan boord. De loods assisteert de kapitein bij zijn reis naar de haven in een voor hem vaak onbekend gebied.

Het gebied van de Eems, met daarbij de Wadden, kenmerkt zich als een veranderlijk gebied met vele zandbanken, geulen en ondieptes. Het Loodswezen staat 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar om de schepen, in onder meer de Eemshaven en de haven van Delfzijl, veilig naar binnen te loodsen. Dit uiteraard in alle weersomstandigheden.

Voor de havens Eemshaven en Delfzijl vaart het Loodswezen vanuit de Eemshaven met twee loodstenders, genaamd Lyra en Enterprise. De gele tenders brengen de loodsen naar de schepen toe of halen de loodsen weer op, waarna het schip veilig haar weg kan vervolgen. Voor het afzetten en ophalen van de loodsen zijn er twee loodsstations, op de Westereems en bij Borkum.

Schepen met een lengte van meer dan 155 meter of een breedte van meer dan 25 meter of een diepgang van meer dan 7 meter, krijgen een loods op het loodsstation Westereems. Schepen onder deze maten worden beloodst bij Borkum. Dit geldt voor schepen met een lengte van meer dan 95 meter of een breedte van meer dan 13 meter of een diepgang van meer dan 7 meter.

Vanavond ging de loodstender Enterprise weer naar buiten om twee schepen te beloodsen en één loods af te halen.

 

Translate