Scheepvaart

Lading fundatie onderdelen voor Kaskasi windpark

Eemshaven- Voor veel mensen is het inmiddels al bekend dat de Eemshaven bekend staat als offshore windhaven. De Eemshaven wordt gebruikt als uitvalsbasis voor de onderhoudsfase van drie windparken. Maar ook vele windparken zijn al gebouwd vanuit de Eemshaven.

Na het afronden van het Engelse Hornsea 2 windpark, bij de Buss Terminal, worden de eerste onderdelen van het volgende windpark op zee alweer aangeleverd. Ditmaal opnieuw een Duits windpark dat de Eemshaven heeft uitgekozen. Het gaat hier om het Kaskasi windpark dat circa 35 kilometer ten noorden van het eiland Helgoland wordt gebouwd. Het windpark zal straks bestaan uit 38 Siemens Gamesa windturbines van het type SG8.0-167DD Flex met een rotordiameter van 167 meter.

Inmiddels worden de eerste onderdelen van het Kaskasi windpark in de Eemshaven aangevoerd. Het betreft hier fundatie onderdelen bestaande uit monopiles en transition pieces. De onderdelen worden aangeleverd op grote pontons die gesleept worden door verschillende zeeslepers. Deze zaterdag kwam de sleepboot Fairplay 35 binnen met het ponton Wagenborg Barge 8.

Op de locatie waar het Kaskasi windpark wordt gebouwd is de waterdiepte tussen de 18 en 25 meter. Elke monopile wordt speciaal gemaakt voor de locatie waar de windturbine komt te staan. De monopiles wegen ongeveer 700 ton. De monopiles en transition pieces worden gemaakt op de fabriek van Bladt Industries in Aalborg.

 

Translate