Scheepvaart

Kraan jack-up schip Pacific Osprey weer operationeel na ongeluk Eemshaven

Eemshaven- Bijna twee jaar is alweer verstreken na het ongeval met de Pacific Osprey. Alle hulpdiensten werden donderdagavond 23 augustus 2018 opgeroepen voor een ongeval. Eenmaal ter plaatse bij het kraanschip Pacific Osprey, bleek dat een gedeelte van de giek van de grote kraan was afgebroken. De giek was op het stuurhuis terecht gekomen en meerdere kabels waren gebroken. Drie personen raakten lichtgewond en één persoon zwaargewond.

Ten tijde van het incident was de Pacific Osprey bezig met de bouw van het Hohe See windpark. Drie monopiles en drie transitions piece stonden al aan boord. Na lange tijd in de Eemshaven werd het schip uiteindelijk vrij gegeven en werden de onderdeel van boord gehaald.

Inmiddels een kleine twee jaar verder, meldt Swire Blue Ocean dat de Pacific Osprey weer volledig operationeel is. De Pacific Osprey kan hiermee officieel terugkeren voor het werk waar zij goed in is, onder meer het assembleren van windturbines. De nieuwe kraanarm is verlengt en ontworpen om de nieuwste generatie windturbines te kunnen installeren. Door de upgrade behoort de Pacific Osprey nu tot de meeste geavanceerde installatieschepen voor offshore wind in de markt.

Op 30 mei werd de installatie van de nieuwe kraan succesvol afgerond. De installatie van de giek werd op 14 april uitgevoerd met behulp van twee onshore kranen, gevolgd door de installatie van de draden en haken van de kraan. Na meerdere belastingtesten werd de kraan op 8 mei in bedrijf gesteld, met daarbij behorend een klasse-goedkeuring. De bemanning van het schip heeft een opleiding gehad om de nieuwe kraan te kunnen bedienen.

Bron tekst + foto’s nieuwe kraan Pacific Osprey: Persbericht Swire Blue Ocean
Foto’s ongeluk uit het archief van Eemshavenonline

Translate