Kompasstellen in haven voor Isaac Newton (video)
Eemshaven- Na lange tijd in de Eemshaven te hebben gelegen was het vandaag tijd om te vertrekken voor de kabellegger Isaac Newton. Echter niet voordat enkele proeven binnen de haven werden uitgevoerd.
Drie uur ’s middags, de loods komt aan boord van de kabellegger Isaac Newton. De trossen los en het schip gaat richting Doekegatkanaal. In het Doekegatkanaal gaat het schip haar kompasstellen. Door invloeden van onder meer staal of andere apparatuur aan boord van schepen, kan het voorkomen dat het kompas verstoord wordt. Hierdoor is het mogelijk dat het kompas niet meer de juiste koers aangeeft.
Bij kompasstellen worden onder andere corrigeerde magneten bij het kompas geplaatst om de invloed van scheepsmagnetisme op het kompas te verminderen. De kompassteller die aan boord van het schip komt, voert deze werkzaamheden uit. Na het corrigeren wordt een zogenaamde deviatietabel opgesteld met eventuele restfouten.
Tijdens het kompasstellen draait het schip meerdere rondes, welke kant het schip op moet wordt aangegeven door de kompassteller aan boord. Ondanks dat schepen tegenwoordig voorzien zijn van vele moderne apparatuur, waaronder GPS, is een kompas aan boord nog steeds onmisbaar als plaatsbepalingstechniek.
Rond zeven uur vanavond vertrok de Isaac Newton vanuit de Eemshaven, op weg naar Vlissingen. De Isaac Newton heeft een lengte van 140,77 meter, een breedte van 34,04 meter en een diepgang bij vertrek van 5,00 meter.