Scheepvaart

Fitnes lost stenen in Wilhelminahaven

Eemshaven- Vanmiddag rond 15 uur kwam de zelflossende bulkcarrier Fitnes de Eemshaven binnen. Het schip had een lading stenen bij zich vanuit de Noorse haven Jelsa.

Met een helikopter werd de loods, boven de eilanden, aan boord van het schip gezet. De wind speelde parten bij de normale beloodsing, en het schip moest door vanwege een gegeven tijdspanne. Nadat de loods aan boord was gezet, kon het schip koers zetten richting de Eemshaven.

Met behulp van de sleepboot Brent kwam de Fitnes de Eemshaven binnen. Een harde noordenwind en een diepgang van 10,80 meter maakte de sleepbootassistentie noodzakelijk. De Fitnes had als bestemming de kade van BOW Terminal in de Wilhelminahaven. Het schip zal hier 32.000 ton stenen lossen voor het terrein van BOW.

De Fitnes is een zogenaamde zelflossende bulkcarrier, die middels een loopband direct vanuit het schip op bijvoorbeeld aan kade kan lossen. De loscapaciteit van het schip kan tot maar liefst 3.100 ton per uur gaan. Het steen kan dan ook binnen de kortste mogelijke tijdspannen orden gelost. Het schip is onderdeel van de Mibau Holding die onder meer distributie in Nederland doet.

De Fitnes heeft een lengte van 175,60 meter, een breedte van 26,24 meter en een diepgang van 10,80 meter bij binnenkomst. Uitgaand zal het schip een diepgang van 6,60 meter hebben, na het lossen van alle stenen.

Translate