Scheepvaart

Extra surveillance vaartuig voor Kustwacht

Noordzee- De Kustwacht heeft tijdelijk een extra surveillance vaartuig tot haar beschikking. In samenwerking met de Koninklijke Marine vaart de Kustwacht met het schip Geosea. Het schip heeft een civiele bemanning aan boord en zal vanuit de marinehaven in Den Helder gaan varen. In februari van dit jaar werd het 5-jarige leasecontract getekend voor de Geosea.

Het offshore schip zal ingezet gaan worden als uitbreiding van de mijnenbestrijdingsvloot van de Marine. Aan boord van het schip komen dan ook militairen om een nieuwe manier van opereren te testen. Deze nieuwe manier is gericht op autonome, onbemande systemen die het bestrijden van mijnen op een veilige afstand mogelijk maakt.

Naast dat het schip wordt ingezet voor de Koninklijke Marine om ervaring op te doen met grotere schepen, wordt het schip tevens gebruikt als proef voor de Kustwacht. De Kustwacht gaat met het schip haar surveillancetaken uit voeren, met onder meer de Politie, Douane en Koninklijke Marechaussee. Deze taken voert de Kustwacht uit in het gehele Nederlandse deel van de Noordzee.

De Geosea heeft een lengte van 84,80 meter, een breedte van 15,03 meter en een diepgang van 4,50 meter.

Bron: Persbericht Kustwacht + Defensie

 

Translate