Scheepvaart

Eidsvaag Opal met drie sleepboten de Eemshaven in

Eemshaven- De Eidsvaag Opal kwam vanmorgen even na 11 uur met drie sleepboten de Eemshaven binnen. Het schip heeft geen bemanning aan boord en wordt gezien als ‘dood’ schip. De sleep kwam, met de sleepboot Dian Kingdom voorop, vanuit Noorwegen en was onderweg naar IJmuiden. Vanwege het slechte weer op zee moest de sleep echter eerder een stop maken, waarbij de Eemshaven als schuilplaats werd gekozen. DHSS acteerde als agent van de sleep en heeft alle benodigde zaken geregeld zoals, vergunningen, ligplaats, loods en sleepboten.

De sleepboten Gruno IV en Gruno V assisteren de sleep op de Eems en in de haven. Dit om het schip veilig afgemeerd te krijgen in de Beatrixhaven. Ook de BVD/E was paraat, op de kade en aan boord, om meerdere trossen aan wal te brengen. Een klein uurtje later lag de sleep gemeerd en kan deze wachten op beter weer.

De World Opal, zoals nu nog staat te lezen op het schip, is inmiddels hernoemd als Eidsvaag Opal. Het schip is gebouwd in 2013 door Damen. Eén jaar heeft het schip werk uitgevoerd in Brazilië waarna het vier jaar lang zonder werk bij Noorwegen heeft gelegen. Een maand geleden is het schip opgekocht van Borealis Maritime door de rederij Eidsvaag. Het schip zal bij Damen Shiprepair in Amsterdam worden omgebouwd, waarna het schip een laadvermogen krijgt van 2.800 ton.

De Eidsvaag Opal heeft een lengte van 80 meter, een breedte van 16,2 meter en een diepgang van 4,4 meter.

Translate