Scheepvaart

Eerste trip naar Hornsea 2 windpark voor Wind Orca

Eemshaven- Met haar nieuwe naam, Wind Orca, vertrok het jack-up installatieschip zondagochtend vanuit de Eemshaven om haar eerste trip te maken naar het Engelse windpark Hornsea 2. De Wind Orca zal haar steentje gaan bijdragen bij het plaatsen van de fundaties van maar liefst 165 windturbines.

Met drie monopiles en drie transition pieces aan boord kon de Wind Orca op weg. De transition pieces staand op dek en de monopiles verdeeld over het schip. Twee liggend boven elkaar in de lengte van het schip en één in de breedte van het schip. Met een breedte van 49 meter dat het schip zelf al is, komt daar met de overstekende monopile nog ruim 30 meter bij. Een gevaarte van maar liefst 79 meter breedte en 161 meter lengte dat de Eemshaven verlaat en koers zet richting zee.

Het jack-up installatieschip Wind Orca is zeker geen onbekende voor de Eemshaven. Het schip heeft onder de naam Pacific Orca in 2014 gewerkt aan de bouw van het Duitse windpark Borkum Riffgrund I. Het schip heeft een lengte van 161,30 meter, een breedte van 49,03 meter en een diepgang van 5,80 meter.

Al lange tijd wordt vanuit de Eemshaven gewerkt aan het windpark Hornsea 2. Het windpark, dat 89 kilometer uit de kust van het Engelse Yorkshire moet verrijzen, zal straks een totale capaciteit van 1.4 gigawatt krijgen. De aan- en afvoer van de fundatie onderdelen, monopiles en transition pieces, gaat volledig vanuit de Eemshaven.De bouw van de fundaties van de windturbines wordt uitgevoerd door het offshore bedrijf DEME. Het schip Innovation van DEME is al werkzaam in het Hornsea windpark en de Wind Orca zal dan ook vanaf nu de Innovation gaan assisteren.

Translate