Scheepvaart

Cruiseschip Iona voor kort bezoek in de Eemshaven

Eemshaven- Het cruiseschip Iona is binnen, echter maar voor korte tijd. Na de voorspoedig verlopen reis op de Eems, voer het cruiseschip al even na 11 uur voor de Eemshaven langs. Met een snelheid van rond de 18 knopen zette het schip eerst koers richting zee. Boven de eilanden heeft het schip testen uitgevoerd, waarna ze om half 5 het loodsstation Westereems weer had bereikt. De loods werd aan boord gezet en op naar de Eemshaven.

De Iona bereikte de Eemshaven rond half 8. Zelfstandig voer het immense cruiseschip beheerst de Eemshaven binnen. Sleepboothulp komt er bij deze oceaanreuzen niet aan te pas. De Iona zal niet lang in de Eemshaven verblijven. Het schip zal de slingerproef uitvoeren, om de stabiliteit te testen. Hiervoor is een tros gezet op de hoek van de Julianahaven en met behulp van de sleepboot Phoenix, van Port Towage Groningen, aan de achterzijde van het schip zal het testen uitvoeren.

Het vertrek van Iona vanuit de Eemshaven staat alweer gepland. 20 maart om 04:45 uur zal Iona uitvaren om koers te zetten richting Bremerhaven. Hier zal het schip verder afgebouwd worden om uiteindelijk opgeleverd te kunnen worden aan diens eigenaar, P&O Cruises.

De cruisemarkt heeft het echter zwaar door de Corana crisis. Een groot deel van de cruiseschepen ligt stil en krijgt geen klandizie door het afsluiten van vele landsgrenzen.

Foto’s vanaf het water, met dank aan crew sleepboot Phoenix en crew loodstender. 

Translate