Scheepvaart

Breedste schip ter wereld met één boeg in Eemshaven

Eemshaven- Het breedste schip ter wereld, met één boeg, arriveerde vandaag in de Eemshaven. Het schip, Ramform Titan, is met haar futuristische vorm een aparte verschijning. Tevens bijzonder is dat de Ramform Titan, een zogenaamd seismisch schip is, een scheepstype dat ook nog niet vaak de Eemshaven heeft aangedaan.

De Ramform Titan, met een lengte van 104,20 meter en maar liefst een breedte van 70 meter, wordt ingezet voor seismisch onderzoek. Dit is een onderzoeksmethode die met name wordt gebruikt in de olie- en gasindustrie. De Ramform Titan is één van de krachtigste seismische schepen ooit en kan maximaal 24 streamersecties van elke 10 kilometer lang slepen om de aardlagen te identificeren en op zoek te gaan naar olie- en gasvelden. Een streamersectie is feitelijk een lange kabel die middels golven, de aardbodem in kaart brengt.

De 24 streamersecties van de Ramform Titan zijn verdeeld over twee lagen, 16 op hoogte en 8 op de onderste rij. Het schip is onderworpen middels GeoStreamer-technologie en in normale bedrijfsmodus kan het schip 16 streamers tegelijkertijd slepen. Drie propellers kunnen een vermogen leveren van 1,8 megawatt leveren wat nodig is om de opnameapparatuur te kunnen slepen.

Het model van de Ramform Titan stamt af van de Noorse kustwacht, die in de jaren ’90 een 40 meter breed schip in de vaart bracht. PGS, de eigenaar van de Ramform Titan, bracht vervolgens in 1995 hun eerste Ramform onderzoeksschip in de vaart, de Ramform Explorer. Dit schip werd toentertijd gemobiliseerd in Den Helder, voor haar allereerste klus. Inmiddels is de seismische vloot van PGS uitgebreid, naar onder meer drie schepen van hetzelfde type als de Ramform Titan.

Scheepsagent DHSS heeft PGS al sinds de oprichting van het bedrijf, in 1997, als klant. De Ramform schepen zijn dan ook een graag geziene gast in de Nederlandse havens. Voor de mobilisatie van een nieuw project, wist DHSS het schip ditmaal naar de Eemshaven te krijgen om hier af te meren aan de noordkade in de Wilhelminahaven.

Translate