Scheepvaart

Binnenvaarttanker Ecotanker III vaart op LNG

Eemshaven- Vandaag lag de binnenvaarttanker Ecotanker III afgemeerd in de Julianahaven van de Eemshaven. Het schip lag voor de kant bij Ecofuels waar laad- of losoperaties gaande waren.

Een binnenvaartschip herkent iedereen vaak wel van een afstand, stuurhuis op de achterkant en, afhankelijk van de lengte, een groot ruim voor lading. De Ecotanker III wijkt hier echter van af en is dan ook een opvallende verschijning. Naast dat het schip het stuurhuis op de voorzijde heeft en dus het tankergedeelte voor de lading aan de achterzijde, vaart het schip ook nog eens op LNG.

De Ecotanker III is samen met haar zusterschip Ecotanker II de enige twee volledige LNG-eletrische aangedreven binnenvaartschepen in Europa. In 2017 werden de schepen helemaal omgebouwd om middels deze milieuvriendelijke manier te kunnen varen.

Het binnenvaarttanker heeft een lengte van 110 meter, een breedte van 11,44 meter en een diepgang bij geladen van 3,46 meter. Het schip heeft een totale capaciteit van 3.127 kubieke meter voor het vervoeren van minerale producten. Middels twee bunkertanks, met een totale capaciteit van 80 kubieke meter, twee LNG-packs bestaande uit generators, een elektrische aangedreven Power Management Systeem en twee elektrische aangedreven roer propellers wordt het schip voortgestuwd.

Door deze emissie arme voortstuwing wordt er 20-25% minder CO2 uitgestoten ten opzichte van gasolie.

Specificaties van Ecotanker III

Translate