QR-code – Spoorbrug

Hoort u een trein in de verte? Dat klopt!

Sinds 2018 kan iedereen met de trein vanaf Groningen naar de Eemshaven, het meest noordelijke station van Nederland. De trein rijdt sowieso op de tijden van de veertijden, maar daarbij ook nog meerdere keren per dag. Het station in de Eemshaven werd in 2018 geopend door Koning Willem-Alexander.

Naast de uitbreiding van het spoor, is ook deze spoorbrug gebouwd. Leuk om een kijkje te kunnen nemen en de haven van bovenaf te kunnen bekijken. Maar wat is er dan eigenlijk allemaal te zien?

Ziet u het grote gebouw met TKF erop? TKF, ook wel bekend van Twentsche Kabelfabriek komt oorspronkelijk uit Twente. Echter sinds 2024 hebben zij een hypermoderne fabriek geopend voor het produceren van elektriciteitskabels voor op zee. Dit zijn dan kabels welke wordt gelegd van de windturbines op zee naar land.
De productie is in 2024 van start gegaan en TKF verwacht per jaar 1200 kilometer kabel te gaan produceren.

De fabriek van TKF
De mouterij van Holland Malt

In de verte duikt ook de groene/gele mouterij van Holland Malt op. Holland Malt is al meerdere jaren gevestigd in de Eemshaven en heeft sinds de eerste bouw al vele malen uitgebreid. Ook in 2024 stond de mouterij weer in het nieuws. Holland Malt heeft de mouterij in de Eemshaven omgebouwd tot de ’s werelds eerste emissievrije mouterij ter wereld. De mouterij is hierbij volledig van het gas afgegaan en bespaart hiermee maar liefst 18 miljoen kuub gas per jaar. Ook de CO2-uitstoot is van 33.000 ton per jaar naar absoluut 0 gegaan. De besparingen kunnen tot stand worden gebracht door gebruik te maken van een innovatief warmtesysteem, met verschillende warmtepompen. De stroom, welke nodig is voor de warmtepompen, wordt tevens opgewekt met duurzame energie van het windpark Oostzeedijk.

Maar er is nog meer te zien vanaf de spoorbrug. Voor u ziet u de heliport van de Eemshaven. Vanaf de heliport vinden helivluchten plaats van en naar de windparken op zee. De helikopters hebben in de Eemshaven geen vaste standplaats en de heliport dient dan ook alleen als tussenlanding. De helikopters komen vaak vanuit het Duitse Emden.

Verschillende helikopters op
Heliport Eemshaven
Translate