Havenonline

Viskotter vist lading reiskoffers op

Eemshaven- Vrijdagmiddag is het vaak een toestroom van viskotters. De koeltrucks staan klaar op de kade en wachten de kotters al op. De meeste kotters lossen hun vis in de Beatrixhaven waarna zij een ligplaats op zoeken. Dit om de vis zo snel mogelijk te kunnen lossen, zodat het naar de visafslag kan.

Eén viskotter had vandaag wel een hele bijzondere lading aan boord. Verschillende reiskoffers zijn door de kotter opgevist en deze werden als afval in de Eemshaven op de kade gelegd. Helaas gebeurt het nog te vaak dat vissers afval in hun netten krijgen. Een deel van dat afval is waarschijnlijk ook nog afkomstig van het containerschip MSC Zoe dat in 2019 342 containers verloor boven de Waddeneilanden.

Om het plastic probleem in de zee enigszins op te lossen, heeft de organisatie KIMO het “Fishing for Litter project” opgezet. Deelnemende vissers die zwerfvuil in hun netten krijgen, verzamelen dit in speciale big-bags. Wanneer de vissersschepen weer in de haven zijn, worden de big-bags gelost en wordt het afval door de lokale afvalverwerker verwerkt. Dit alles om de zee schoon te houden en te zorgen dat het opgeviste afval niet nogmaals in de zee belandt.

Translate