Havenonline

Uit het archief: de bouw van de 2B Energy windturbine

Eemshaven- Het is rustig in de Eemshaven dus tijd voor wat nieuws uit het archief. Iedereen die weleens in de Eemshaven komt, heeft hem weleens zien staan. De 2B Energy windturbine, de turbine op een fundatie die anders is dan andere windturbines en een turbine met twee in plaats van drie wieken.

In 2015 werd de windturbine van het Nederlandse bedrijf 2B Energy gebouwd. De turbine in de Eemshaven is neergezet als testturbine voor offshore. De Eemshaven, met altijd een stevige bries, is voor het testen van de turbine de perfecte locatie. Door de groeiende markt van de offshore wind en de kosten die dit met zich mee brengt, vraagt dit natuurlijk telkens om kostenbesparende maatregelen. 2B Energy wil met hun turbine de kosten verlagen door zo efficiënt mogelijk te werk te gaan.

Bij de turbine is gekeken naar lagere transport- en installatiekosten door middel van de fundatie die maar uit drie componenten bestaat. Daarnaast is er in het ontwerp van de 2B Energy windturbine, uitgegaan van twee bladen in tegenstelling tot de normale drie bladige windturbine die we kennen. Met de twee bladen verwacht 2B Energy een optimalisatie van onder meer de opbrengst van de turbine. De test windturbine in de Eemshaven heeft een capaciteit van 6 megawatt.

Bij de bouw van de turbine in 2015 werd de fundatie in drie delen aangeleverd. De torendelen werden middels zware lading karren naar de plaats van bestemming gebracht. Hier stond een kraan klaar om de torendelen op elkaar te zetten, om vervolgens de gondel en bladen te installeren.

Na een aantal testen is de turbine kort na de bouw in gebruik genomen en draait nu al sinds 2015.

Translate