Tweede drijvende LNG-installatie voor in Eemshaven
Eemshaven- Maandagavond heeft Gasunie een bindend contract getekend voor de huur van een drijvende LNG-installatie (FSRU) van het Amerikaanse energie-infrastructuurbedrijf New Fortress Energy. Deze zal in de Eemshaven (Groningen) de komende vijf jaar vloeibaar aardgas omzetten naar gas. De installatie is ook geschikt voor de opslag van gas. Naar verwachting komt het schip in augustus aan in de Eemshaven.
Met deze tweede drijvende LNG-installatie breidt Gasunie-dochter EemsEnergy Terminal BV haar nieuwe LNG-terminal in de Eemshaven uit, waardoor nu in totaal 8 miljard kubieke meter LNG kan worden omgezet in aardgas. Eind april heeft Gasunie de FSRU S188 gecontracteerd van de Belgische rederij Exmar. Ook deze installatie zal in augustus in de Eemshaven arriveren.
De onlangs gestarte tender voor marktpartijen heeft geleid tot overweldigende belangstelling. In deze niet-bindende fase hebben tot nu toe meer dan 15 partijen hun interesse getoond in het gebruik van de terminal en is de vraag vier keer zo groot als het aanbod. Deze partijen hebben nu tot 10 juni de tijd om hun interesse om te zetten in een bindend contract. Zodra de twee drijvende installaties in de Eemshaven zijn afgemeerd, volgt het technisch gereed maken, de aansluiting op het al bestaande gasnetwerk in de Eemshaven en tenslotte de aanvoer van de LNG. Beide installaties zullen naar verwachting dit najaar operationeel zijn.
Vanuit de Eemshaven draagt Gasunie Transport Services dan zorg voor het verdere transport van gas in Nederland via het landelijke gasleidingnet. Naast Eemshaven zal ook de bestaande GATE terminal op de Maasvlakte in Rotterdam worden geoptimaliseerd om meer LNG te kunnen realiseren. Eemshaven en Rotterdam samen zullen dan de LNG-capaciteit in Nederland verdubbelen.
New Fortress Energy Inc. is een wereldwijd energie-infrastructuurbedrijf dat is opgericht om energiearmoede aan te pakken en de wereldwijde overgang naar betrouwbare, betaalbare en schone energie te versnellen. Het bedrijf bezit en exploiteert aardgas- en vloeibaar aardgas (LNG)-infrastructuur, schepen en logistieke activa om snel kant-en-klare energieoplossingen te leveren aan wereldwijde markten.
Medio maart dit jaar kondigde minister Jetten van Energie en Klimaat aan dat het kabinet samen met Gasunie onderzoekt hoe de importcapaciteit voor LNG in Nederland op korte termijn kan worden vergroot. Gasunie levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het onafhankelijk worden van Russisch aardgas.