Havenonline

NorNed kabel weer in bedrijf met aanpassingen

Eemshaven- TenneT en Statnett nemen NorNed na een reparatie- en testperiode op 17 oktober weer in bedrijf. Omdat een deel van de kabel zich nog in slechte staat bevindt en niet op korte termijn kan worden hersteld, zullen er aanpassingen gelden voor de bedrijfsvoering van de interconnector.

TenneT en Statnett onderstrepen het belang van de NorNed-interconnector, vooral in de komende wintermaanden. Daarom zijn aanpassingen ingevoerd om de exploitatie in stand te houden. Vanaf 17 oktober heeft de verbinding een verminderde maximum transmissiecapaciteit van 620MW (voorheen 700MW). Bovendien worden maatregelen ingevoerd om veranderingen in de stroomrichting gedurende te dag te beperken.

Met deze tijdelijke aanpassingen verminderen TenneT en Statnett de spanning op de kabel, met als doel om de NorNed-interconnector de komende winter in bedrijf te kunnen houden. Uiteindelijk moet een deel van de kabel (ongeveer 1,3 kilometer) worden vervangen om de kabelverbinding te herstellen. Deze reparatie vergt meer voorbereidingstijd. Zodra een duurzame en langetermijnoplossing is gevonden, zullen de aangepaste operationele voorwaarden en maatregelen opnieuw worden beoordeeld. TenneT en Statnett werken aan een langetermijnoplossing en een reparatieplan. Kabeldeskundigen doen momenteel (vervolg)onderzoek naar de oorzaak van de verslechterde toestand van de kabel.

Bron: Persbericht TenneT

Translate