Havenonline

Klimmende kraan van Lagerwey in Eemshaven

Eemshaven- De klimmende kraan van Lagerwey is momenteel te spotten in de Eemshaven. De kraan is de eerste zelfstandig klimmende kraan die windturbines kan bouwen. De kraan is eenvoudiger te transporteren en kan snel sneller worden opgezet dan een gewone kraan.

De kraan is middels elf vrachtauto’s te transporteren en kan in één dag aan een turbine worden gehangen. De Lagerwey/Enercon turbines bestaan uit verschillende componenten waaraan de kraan aangehangen wordt. Deze eerste componenten worden met een normale hijskraan in elkaar gezet, waarna de climbing crane wordt ingezet voor de hoger gelegen delen en tevens de rotor van de windturbine.

De klimmende kraan hangt momenteel aan één van de Lagerwey windturbines in de haven. Ook wordt de klimmende kraan ingezet voor de bouw van het windpark Oostpolder.

De Climbing Crane klimt via de skids die bevestigd zijn aan de kraan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de structuur van de toren en wel als volgt:

Verder zijn de “armen” nodig om het gewicht van de kraan en de hijslasten op de gewenste wijze over de toren te verdelen.

Bron afbeelding uitleg klimmende kraan: Lagerwey

Translate