Havenonline

Eemshaven in beeld voor drijvende LNG faciliteit

Eemshaven- Groningen Seaports onderzoekt op verzoek van Gasunie de mogelijkheid om op korte termijn een LNG faciliteit te bouwen in de Eemshaven. Reden hiervoor is dat het kabinet maatregelen neemt om de afhankelijkheid van gas uit Rusland zo snel mogelijk af te bouwen en de beschikbaarheid van voldoende gas de komende winter zeker te stellen. Dat schrijven minister Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Door de buitengewoon hoge gasprijzen en bijkomende risico’s op verliezen is het op dit moment niet aantrekkelijk voor bedrijven om de gasopslagen voldoende te vullen. Het kabinet wil daarom op korte termijn aanvullende maatregelen nemen om te garanderen dat ook de gasopslagen die niet onder de bestaande afspraken van de overheid vallen (Norg Akkoord) op 1 oktober voldoende gevuld zijn. Hiervoor worden de komende weken verschillende opties uitgewerkt zoals het ingrijpen via marktprikkels door het afdekken van prijsrisico’s, vulverplichtingen voor de gasopslagen en het vullen van de gasopslagen door een door de overheid aangewezen partij. Naast snelle inzetbaarheid staat het beperken van financiële en marktverstorende risico’s hierbij centraal.

Daarnaast neemt het kabinet maatregelen om op korte termijn de importcapaciteit van vloeibaar gas (LNG) in Nederland te vergroten. Hierdoor wordt het mogelijk om meer gas uit andere landen te importeren. Dit kan door de capaciteit van de bestaande LNG terminal in Rotterdam waar LNG wordt omgevormd naar gasvorming aardgas uit te breiden, waardoor er zo’n 5 tot 8 miljard m3 gas per jaar extra geïmporteerd kan worden. Een andere mogelijkheid is de inzet van een drijvende LNG faciliteit in de Eemshaven waarmee zo’n 4 miljard m3 gas extra geïmporteerd kan worden. Netwerkbedrijf Gasunie en het ministerie van EZK werken beide opties uit en nemen zo snel mogelijk een beslissing.

Groningen Seaports’ CEO Cas König: “Als energiehaven van Nederland beraden wij ons, net als anderen, op de situatie rondom de energievoorziening in Nederland. Op dit moment onderzoeken wij daarom ook de mogelijkheden voor een LNG faciliteit in de Eemshaven. Wij zijn met de betrokken partijen in gesprek en houden alle opties open”.

Bron: Persbericht Groningen Seaports + Rijksoverheid

Translate