Havenonline

Archeologische vondsten bij nieuwe hoogspanningsverbinding

Eemshaven- Ten tijde van de aanleg van de nieuwe 380kv-hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en Vierverlaten zijn archeologische vondsten gedaan. Restanten van een nederzetting van circa 2000 jaar oud werden op het hoogspanningstraject gevonden.

De archeologische vondsten uit de nederzetting bestaan uit potten, pannen, scherven, een broche en een paardenschedel. 2100 jaar geleden leefden de Romeinen in een grote delen van het huidige Nederland, echter is bekend dat deze bevolkingsgroep niet in het huidige Noord Nederland leefde. Archeologen hebben dan ook geconcludeerd dat het gevonden materiaal niet van de Romeinen kan zijn. De vondsten zullen dan ook van inheemse bewoners van die tijd zijn, waar tot nu toe nog niet veel bronnenmateriaal van beschikbaar is. De vondsten op het traject zijn dan ook erg waardevol.

De gevonden materialen zijn opgeslagen in het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis voor verder onderzoek. TenneT is de mogelijkheden aan het bekijken om de vondsten en de verhalen erachter te gaan exposeren, in samenwerking met de gemeente het Hogeland.

Bron tekst + foto’s: Facebookpagina TenneT Eemshaven-Vierverlaten

Translate