QR-code – Het Wad

U staat nu op de Wakerdijk, dit is de buitenste dijk met een waterkerende functie. Draait u zich om richting het land ziet u misschien wel in de verte de slaper- en dromerdijk die het achterland beschermen tegen water, mocht de wakerdijk doorbreken.

Kijkend richting het water, ziet u de Eems. Onderdeel van een uniek stukje UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee.
De Waddenzee is één van de grootste getijdengebieden ter wereld. Twee keer per dag is het hoog- en laagwater en sterke stromingen in de zee zorgen ervoor dat de Waddenzee geen dag hetzelfde is.

Wist je dat de Waddenzee op sommige stukken volledig droogvalt tijdens laagwater?

Zandbanken, geulen, het verandert van dag tot dag en soms zelfs van uur tot uur. Dit alles door de stroming en het getij. Ook de wind heeft een grote invloed op de Waddenzee. Met name in het Eems-Dollard gebied, waar de Eemshaven aangelegen is. De rivier de Eems ontspringt vlakbij de Duitse plaats Paderborn. Van bron tot monding legt het water een reis af van circa 371 kilometer, door Duitsland. De Eems mondt dan uit in het gebied Eems-Dollard en komt uiteindelijk via de Westereems uit in de Noordzee. Doordat het mondingsgebied van de Eems feitelijk een grote kuip is, die richting Duitsland steeds smaller wordt, kan het water zich bij storm extreem ophogen.

De groene gebieden op de zeekaart, vallen droog tijdens laagwater
Translate